Mijn foto's op FLICKR

MAAK EEN DIA PRESENTATIE VAN JE FOTO'S

In het analoge tijdperk mocht ik graag, afhankelijk van het onderwerp, dia's maken. De beelden van een dia zijn behoorlijk scherp en de kleuren waren in die tijd veel mooier dan van de negatief film en van dia's kon je altijd foto's laten maken. Fuji was mijn voorkeur voor negatief en dia film. De kleuren vond ik natuurlijker dan bijvoorbeeld die van Kodak. Ging je bijvoorbeeld plaatjes schieten van zee en stranden, dan kon je beter voor Kodak kiezen, omdat die beelden meer blauw hadden. Voor landschap en bloemen was Fuji de ideale film omdat daar het groen meer tot uitdrukking kwam.

Het nadeel van dia's was altijd de presentatie. Er kwam een projector en een projectiescherm aan te pas. De huiskamer werd omgebouwd en dat deed je nooit voor een flimpje van 20 beeldjes, dus werd het vaak een sessie van een uur of langer. Echt mooi was zo'n presentatie niet. Klik-geluiden van de projector bij elke beeldwisseling en geen mooie overvloeiende beelden op het scherm. Qua achtergrond muziek of geluid was dat helemaal niet erg haalbaar. Soms werd er maar een toepasselijk plaatje opgezet. Ik liet meestal een bandrecorder meer draaien in de hoop dat het een beetje ondersteuning gaf aan de beelden. Ooit zag ik een bedrijfs-diapresentatie met twee projectoren, die de overvloeiers verzorgden en een gekoppelde bandrecorder die het geheel van tekst en geluid voorzag en tevens als timer optrad. Het leek wel een film. Echter als hobby kwam dat in die tijd op vele duizenden guldens uit.

In het huidige digitale tijdperk is er veel meer mogelijk. Er is diverse software op de markt dat heel goed een presentatie kan verzorgen. Nadeel is dat de beeldkwaliteit altijd minder wordt. Zelf heb ik diverse presentatie-programma's bekeken, gekocht en geprobeerd. Een aardige vond ik een programma van Pinnacle, maar ook daar waren o.a. de overvloeiers niet stabiel en de beelden niet scherp genoeg. Op dit moment gebruikt ik de software van Ashampoo "Slideshow Studio HD 2". Is erg goedkoop en heeft veel mogelijkheden. Zie de mogelijkheden op de site van Ashampoo.

OPZET: Kies een onderwerp, verzamel je foto's in een juist volgorde, plaats ze in het slideshow bestand en zet er titels en muziek bij. Je kan je presentatie op USB, CD of DVD schrijven, maar ook op You Tube plaatsen. De presentatie kan je dus gemakkelijk laten zien, maar ook meenemen naar familie of kennisen via een USB stick, CD-DVD of op je I-pad.

Zelf heb ik op vakantie een bijzonder plaatsje als onderwerp gekozen. De lengte van de beelden en de totale precentatie bepaald. Dat laatste is vaak nodig om weer de lengte van achtergrond muziek te bepalen. Het is natuurlijk ook mogelijk om achtergrond geluiden in te voegen. Wel vind ik het altijd belangrijk dat de precentatie gelijk met de muziek eindigd.

Op You Tube heb ik twee bijzondere plaatsjes gezet: Het rode stadje in Frankrijk  Collognes la Rouge en het oude mijnstadje in Noorwegen Røras.

Tijdens het foto-weekend van de fotoclub naar Belgïe zijn we voor een foto-moment gestopt bij het al jaren buitengebruik zijnde station van Montzen ook daarvan een aardig foto-overzicht.

Zo zie je dat er meer kan dan alleen de beelden op je scherm of op papier afdrukken.