Mijn foto's op FLICKR

Macrofotografie: Is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet direct waarneembaar zijn.

We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Focus stacking en macrofotografie: Een van de lastigste problemen bij macrofotografie is dat je zo weinig scherptediepte hebt. Met een klein diafragma fotograferen helpt wel een beetje, maar vaak niet voldoende. Met een zogenaamde ‘focus stack’ kun je de scherptediepte sterk uitbreiden. Focus stacking is een methode waarmee fraaie eindresultaten zijn te halen.

De volgende foto is met diafragma 32 gemaakt. De scherptediepte neemt daardoor enigzinds toe.

 

Focus stacking: Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent dit "Brandpunt stapelen".

Deze digitale beeldtechniek wordt voornamelijk gebruikt in de macrofotografie en optische microscopie.
De bedoeling is om opnamen gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden te combineren in 1 foto met een grotere scherptediepte dan de originele opnamen. Omdat zeker bij macro-opnamen het scherptedieptebereik beperkt is, worden dus verschillende opnamen gemaakt, waarbij steeds op een ander deel van het object wordt scherpgesteld (bijvoorbeeld; voor, midden, achter). Na de opnamen (de camera heeft op statief gestaan om beweging te voorkomen en belichtingsinstellingen zijn gefixeerd) worden de beeld samengevoegd (ge-
stacked), waarbij de uiteindelijke foto van voor tot achter scherp zal zijn. Er zijn verschillende software programma's waarmee "focus stacking" kan worden uitgevoerd, zoals: CombineZM, Photoshop.

Zelf gebruik ik de macro rail van "Fotomate". Hiermee kan per milimeter de afstand worden afgelezen en telkens een beeldje worden opgenomen.  

2 weg Macro Rail

 Onderstaande foto is gemaakt met 7 opnames. Bijna alles is scherp op deze afdruk.

 

Zie mijn macrofoto's

Tip: macrofotografie

Voor speciaal ontwikkelde software kan je de deze link raadplegen: macrosoftware