Mijn foto's op FLICKR

Nachtfotografie

Om te beginnen heb je voor je camera een statief  nodig. Zodat je de camera op een vaste ondergrond neer kan zetten. Heb je geen statief dan kan je de camera bijvoorbeeld op de grond of een ander voorwerp neerzetten. Hierdoor zorg je ervoor dat je camera een vaste ondergrond heeft. Het is hierbij van belang dat je een afstandbediening, draadontspanner of een timer op de camera gebruikt. Als je dit niet zou gebruiken, kan je hand bij het indrukken van de ontspanknop al een lichte beweging maken en je daardoor dus geen scherpe foto krijgen. De lens keuze is niet zo heel erg belangrijk. Wil je alles om je heen op de foto, dan neem je een groothoek. Wil je juist wat verder inzoomen dan neem je een telelens.

Ook leuk is om tijdens de belichting in of uit te zoemen. Het effect kan erg leuk zijn.

 Tip: nachtfotografie

HDR

High dynamic range (HDR) duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven).

Met behulp van tone mapping-technieken kan het contrast worden verminderd om zo de weergave van HDR-afbeeldingen mogelijk te kunnen maken op apparaten met een kleiner dynamisch bereik als afdrukken, CRT- of lcd-monitoren. Ook kunnen met behulp van deze technieken afbeeldingen worden gemaakt met behoud of overdrijving van lokaal contrast om zo een kunstzinnig effect te bereiken.

De volgende foto is in Photoshop bewerkt. Hier in ziet men de fijne accenten en doortekening van de beelden. (zie bijvoorbeeld het donkere dak van het torentje)

De volgende foto is bewerkt met "Photomatix Pro", met wat meer contrast en kleurbewerking in de tone-mapping.

Hier komen extremen en effecten in de HDR meer tot uitdrukking. Er ontstaat wel meer ruis in de donkere gebieden.

 Tip: HDR fotografie  en HDR software