Mijn foto's op FLICKR

PORTRETFOTOGRAFIE

De meest voor de hand liggende manier is om iemand recht van voren te fotograferen. En-face noemt men dat en de foto's die daarvan het resultaat zijn tonen een indringend oogcontact met de geportretteerde. U kunt ook iemand en-profiel fotograferen, waardoor vooral de vorm van (voor)hoofd, neus en kin tot uitdrukking komen. Wilt u een zo duidelijk mogelijke portretregistratie, dan fotografeert u iemand schuin van voren. Aldoende komt zowel de voorzijde als een deel van de zijkant van het gezicht op de foto.

Hoewel mensen soms over hun 'fotogenieke kant' spreken, is het een feit dat ieder mens wel degelijk een mooiste kant heeft! Door rekening te houden met die fotogenieke kant, worden fotoportretten extra mooi. Als regel wordt aangehouden dat u bij rechtshandige mensen het best de linker gezichtshelft kunt fotograferen en bij linkshandigen de rechter gezichtshelft.

Een ander aspect is de manier waarop u iemand in beeld gaat brengen aan de orde. Daarbij speelt het standpunt van de camera een grote rol. Normaal gesproken wordt een portretfoto op ooghoogte gemaakt. Dan komt de gelaatsuitdrukking het best op de foto tot uiting.

Door van standpunt te veranderen, kunt u iets aan het beeld toevoegen. Wilt u iemand groot en machtig laten lijken, dan kunt u dat gevoel op de foto overbrengen, door uw camera van onderaf naar iemand te laten kijken. Deze wijze van kijken noemen we kikvorsperspectief.

Daartegenover staat het van bovenaf op de dingen (neer)zien, het zogenaamde vogelperspectief. Met de camera boven ooghoogte kijkt u op iemand neer en dat geeft uw fotoportret al snel iets vertederends.

De sfeer van een portretfoto kunt u sterk beïnvloeden met licht. Zacht licht bijvoorbeeld zorgt ervoor, dat gezichten mooi gedetailleerd worden weergegeven. Het licht voegt niets aan het portret toe, maar brengt alleen een zo nauwkeurig mogelijke registratie binnen handbereik. Binnenshuis krijgt u zacht licht door een indirecte flits als voornaamste belichting te gebruiken. Buiten zorgt een bewolkte hemel voor een zachte belichting.Hard licht maakt niet alleen een gedetailleerde weergave mogelijk, maar kan ook het beeld beïnvloeden: het kan zware schaduwen veroorzaken en storende details overstralen.

In huis zorgt een (zonnig) raam voor hard licht. Als u iemand naast zo'n venster zet, ziet u direct wat het licht met het gezicht 'doet'. Ook kunt u een direct flitslicht op afstand van de camera plaatsen en op uw fotomodel richten.Buitenshuis zorgt een felle zon voor hard licht. In alle gevallen is het zaak om veel aandacht te besteden aan de juiste positie van uw fotoonderwerp ten opzichte van het harde licht.

Denkt u eraan dat een langere lens en een opnamestandpunt op enige af stand de vormen enigszins verzachten, in het bijzonder de neus. Het geeft ook aan het onderwerp een minder benauwd gevoel. Stel altijd scherp op de ogen, belicht zo dat u maar 1 stel schaduwen krijgt. Probeer een spontane uitdrukking vast te leggen vaak helpt het om met het model vanachter de camera te praten.

U kunt het licht vrij eenvoudig houden. Voor een portret van een man gebruikt u een lichtbron die in een hoek van 45 graden van het model staat. Hierdoor zullen de gelaatstrekken van het model en de texturen van zijn huid naar boven gebracht worden. Voor het fotograferen van een vrouw of een meisje kunt u beter zachtere en gelijkmatige verlichting gebruiken om harde schaduwen te voorkomen. Twee lichtbronnen aan elke kant van de camera zijn dan ideaal. Let niet alleen op het model maar ook op de achtergrond, plaats hier extra belichting om ongewenste schaduwen te voorkomen.

Wanneer u buiten een foto wilt maken is het zachte licht van een heldere, maar licht bewolkte dag ideaal voor het maken van een portretfoto. Door het zachte licht is er weinig contrast en hoeft u geen rekening te houden met harde schaduwen. Wanneer u toch in helder zonlicht moet werken, zet het onderwerp dan in de schaduw waar het licht zacht.

Ook kunt u een heel mooi effect bereiken door het model naast een raam te laten plaatsnemen om gebruik te maken van het naar binnen vallende licht. Als het licht te fel is kunt u het verzachten door een wit laken voor het venster te hangen. Door een groot wit vlak (bijvoorbeeld een stuk wit papier) te gebruiken kunt u iets van het licht reflecteren waardoor er iets minder schaduwen ontstaan. Bedenk dat een groot raam een zacht en gelijkmatige verlichting zal geven en een kleine raam zoals een dakraam gebruikt kan worden om scherpe spotlicht effecten te maken. Noorderlicht is het beste, indien aanwezig.

Zie mijn portretfoto's

Tip: portretfotografie