Mijn foto's op FLICKR

Dubbel 8mm film was mijn eerste ervaring met film.

Uiteraard had ik al meerdere malen een bioscoop of (jeugd) clubhuis bezocht waar films werden vertoont. Ik doel natuurlijk op het zelf maken van een filmpje. Tegenwoordig is dat heel eenvoudig met je compact camera of telefoon, maar in 1960 bestond dat allemaal nog niet. Filmbeelden zijn eigenlijk kleine foto's die achter elkaar zijn geplakt. Door die snel te bekijken ontslaat er een bewegend beeld. 

Ik had het geluk dat mijn vader een hobby 8mm filmen begon. Het dubbel-8 formaat was het meest gebruikt in de jaren (19)50-60. De films waren 16mm breed en zaten op spoelen van 25 ft. (ca. 7 1/2 meter)

Fysiek was de film gelijk aan 16 mm, het had alleen twee keer zoveel perforatie.
De film werd door de camera gevoerd, dan omgedraaid en vervolgens nog een keer door de camera gevoerd. Op die manier werden aan beide zijden van de film beelden opgenomen. In het laboratorium werd de film doormidden gesneden en samengevoegd tot een 15 meter lange strook

De snelheid was standaard 16 beelden per seconde.

 

De Yashica camera van mijn vader mocht ik regelmatig gebruiken. Ik maakte slechts korte filmpjes. Eén spoeltje kostte in die tijd ongeveer 10 gulden en daarvoor had je dan 3 minuten film.

Super-8 film werd geïntroduceerd in 1965. Super-8 film was een duidelijke verbetering ten opzichte van Dubbel-8 film, omdat de kleinere perforatie een 50% groter beeldoppervlak mogelijk maakte en de cassette maakte het laden van de camera veel eenvoudiger.

Standaard snelheid was 18 beelden per seconde; sommige geluidscamera's gebruikten 18 of 24 beelden per seconde.

De Fuji single-8 films was nog een verdere verbetering.

Fuji single8 cassette zijn langwerpig. De onbelichte film zit in het bovenste deel, de belichte film wordt in het onderste deel opgerold. Een uiterst simpele en doeltreffende constructie.

Iets later kwam er een sound versie uit. Op de randen van de film werd een magnetische stripping aangebracht. Het geluid tijdens het filmen kwam op de ene strip en op de andere kon men zelf geluid toevoegen. Ideaal voor het nasynchroniseren van spraak of achtergrond geluid.

Ik besloot voor dit systeem te gaan en kocht mijn eigen filmcamera.

Hoewel er in de camera de goedkopere films (zonder geluid) te plaatsen waren, ging men natuurlijk voor de sound versie. Naast het filmen kwam natuurlijk ook het monteren met de plakpers en de single  8  handviewer.
Maar voor een geluidsfilm heb je natuurlijk ook een projector nodig die het geluid kan opnemen en weergeven. Zie hier de Bolex SM80.

Op het extra (smalle) geluidspoor kan je de achtergrond geluiden toevoegen en eventueel het tijdens het filmen opgenomen geluid op het hoofdspoor wegdraaien.

 

VIDEO: Een systeem dat beelden en geluid op een band plaatst en ze via een recorder of speler op een TV scherm kan vertonen.

De video camcorder deed zijn intreden. Een handzaam apparaat die beelden en geluid (digitaal) op een magnetische tape registreerde en waarbij de tapes zelfs meer dan één keer gebruikt kunnen worden. Ideaal voor de amateur filmer. Bij het intreden (1996) van de mini DV tapes kocht ik mijn eerste camcorder. Vakantiebeelden werden natuurlijk het ideale video product.

De mini DV tapes kosten tegenwoordig € 4,= per stuk en vaak zijn er aanbiedingen per 5 stuks van € 12,99.

Mijn huidige camcorder is een JVC uit 2004 met een beeldformaat van 1600x1200 pixels.10x optische en 700x digitale zoom.

     Uiteraard is het systeem al weer achterhaald.

Aansluitingen naar je PC zijn erg belangrijk. Ik ga voor een DV- Uit/Ingang (IEEE1394 kompatibel) en USB PC-Link. De meeste camcorders hebben wel een uitgang maar voor een versie met ingang moet je vaak wat meer betalen. Het voordeel van een ingang is, dat je de gemonteerde versie zonder kwaliteitverlies op tape terug kan zetten. Ik gebruik die als moederband. Meestal worden de gemonteerde versie direct op DVD gebrand en dan is er geen ingang op de camera nodig. De moderne camcorders gebruiken als opslag de harddisck of een mediacard.

Voor de beginnende filmer heb ik een leuke curses gevonden. http://www.videofilmer.nl/cursus/cursus01.php

 

Filmen met je DSLR:

Is een hot-item. De onderstaande link geeft je de nodige tips. http://www.fotovideo.nu/basiskennis-videofilmen-met-een-fotocamera/